De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
ontwerp T2 Campus Genk

Limburgse broedplaats voor nieuw technologisch talent

donderdag, 23 maart 2017

Deze week heeft de formele eerstesteenlegging van het grootste project van het Strategisch Actieplan in het Kwadraat (SALK) plaatsgevonden. Op het Thor park te Waterschei-Genk hebben de projectpartners - Syntra, VDAB en de stad Genk – in aanwezigheid van Vlaams Minister Philippe Muyters, gouverneur Herman Reynders en gedeputeerden Erik Gerits, Inge Moors en Jean-Paul Peuskens, de eerste pilaar voor het Technologie- en Talentcampus T2 gezet.

STEM-opleiding

Met dit project wordt getracht een antwoord te geven op de vraag van het bedrijfsleven voor goed opgeleid technische medewerkers. Het is alvast hoopgevend dat meer jongeren een STEM-opleiding volgen en volgens de vertegenwoordiger van Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits zit ook het aantal meisjes die een opleiding in "Sciences, Technology, Engineering en Mathematics" volgen in de lift.

Gedeputeerde Erik Gerits: "Met het nieuw groots opleidingscentrum T2-campus kan de instroom van mensen met een geschoold technisch profiel nog worden versterkt. Hierbij wordt gefocust op de domeinen Energie, IT, nieuwe materialen en elektro. Niet toevallig ook de economische activiteiten waar wij in het provinciaal economisch beleid, via de uitvoering van SALK en via infrastructurele projecten, op inzetten."

Vijftien laboratoria en tachtig leslokalen

"De campus wordt een 'open huis' met een oppervlakte van 24.000m²," aldus Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. Conventionele machines, nieuwe en gespecialiseerde technologie, vijftien state-of-the-art technologielaboratoria en tachtig leslokalen staan vanaf september 2018 ter beschikking om leerlingen, werknemers, werkzoekenden en ondernemers bij te scholen in de nieuwe technologie. Syntra Limburg en VDAB verwachten in de nieuwe campus dagelijks zo'n 1.300 cursisten.

De inplanting van de nieuwe Technologie- en Talentcampus op de Thor-site in Waterschei is niet toevallig. "Thor ontwikkelt zich als een echte technologiehotspot in Limburg en als één van de aanjagers van de nieuwe Limburgse kennis- en maakeconomie. Niet alleen onderzoek en innovatief ondernemerschap is belangrijk, ook aangepaste opleidingen moet de ontwikkeling van de nieuwe maakeconomie versterken en versnellen."

Om de lespakketten goed te laten aansluiten bij de noden van het bedrijfsleven, is het T2-innovatieteam van start gegaan om de praktijknoden van ondernemingen en kennisinstellingen te inventariseren. Dirk Vanstipelen, directeur-afgevaardigd bestuurder van Syntra Limburg: "Het doel is om een betere afstemming van opleidingen, vacatures en jobs te realiseren. Indien hiervoor totaal nieuwe opleidingen dienen te worden georganiseerd, dan kan dit perfect in de T2-campus."

Grootste SALK-project

De T2-Campus is één van de speerpunten van SALK. Daarom is 6 miljoen euro SAK-middelen vrijgemaakt. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling draagt 12,5 miljoen euro bij en het Europees Sociaal Fonds 5 miljoen euro. Het overige deel van de 57 miljoen euro wordt gedragen door de partners. Vlaams minister Philippe Muyters stelde dat de T2-campus perfect past in de economische transitie die Limburg momenteel doorvoert. "En de resultaten van die transitie zijn nu reeds te zien in de sterke daling van de werkloosheid en de grote ondernemersdynamiek."

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.