De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
appelen

Limburgse appel- en perensoorten in Foodparingstool

maandag, 03 april 2017

Voedingsmiddelen die gelijkaardige smaakelementen bevatten, zijn met elkaar te combineren. Het Belgische Foodpairing verzamelt geur- en smaakdata van ingrediënten, die met behulp van algoritmes bij elkaar worden gebracht. “Het (doen) samengaan van voedsel levert verrassende combinaties en dus een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook voor de fruitsector die hiermee mogelijkheden krijgt om in te zetten op alternatieve valorisatie van fruit”, aldus gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van pcfruit Inge Moors.

Om de wetenschappelijke inzichten over de extractie van aroma’s te delen, het interageren van aromamoleculen en idee achter de foodpairingtool te duiden, heeft het proefcentrum voor de fruitteelt (pcfruit) vorige week de workshop Foodpairing georgansieerd.

Mede-oprichter van Foodpairing en chef-kok Peter Coucquyt, heeft de aanwezigen aan de hand van aroma-analyse geïntroduceerd in de wetenschappelijke benadering van voedselbeleving en -matching. “50 tot 80 procent van de smaakbeleving is toe te schrijven aan aroma’s. De rest onder andere aan de smaakbeleving op de tong en de textuur”, aldus Coucquyt.

Gewapend met nieuwe inzichten over aroma’s en de mogelijkheden van de tool, zijn vervolgens de aromaprofielen van 7 Limburgse appelsoorten en 3 Limburgse perensoorten voorgesteld. Naderhand zijn ze opgenomen in de database van Foodpairing. “Zo wordt het gebruik van (Limburgs) fruit in gerechten aangemoedigd bij gebruikers van de populaire webtoepassing en worden de innovaties bij Limburgse producenten ondersteund”, aldus gedeputeerde en voorzitter van pcfruit Inge Moors.

Het proefcentrum gaf zelf alvast het goede voorbeeld door de geanalyseerde appel- en perensoorten te verwerken in drie smoothies.

Deze workshop werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Limburg en kadert binnen het SALK-project "Fruitkolom: Innovatie en Nevenstromen". Binnen dit project, opgestart in 2014, wordt gezocht naar alternatieve toepassingen van fruit en het ontwikkelen van nevenstromen met als doel de totale waarde van de fruitsector te verhogen.

Meer info: pcfruit@pcfruit.be

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.