De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

217,5 miljoen voor actieplan Limburg

dinsdag, 16 juli 2013

Brussel - De Vlaamse regering is het maandag na een lange dag vergaderen eens geworden over het SALK-uitvoeringsplan. Daarvoor wordt in de loop der jaren 217,5 miljoen euro uitgetrokken bovenop de klassieke begrotingsmiddelen.

Na de vergadering van de Vlaamse regering kreeg Patrick Dewael de primeur van de besliste maatregelen. Open Vld zit immers niet in de Vlaamse regering, maar wordt wel betrokken bij de uitvoering van het actieplan. En deze voormiddag wordt de Taskforce Limburg geïnformeerd. Daarna kan de uitvoering op het terrein beginnen. In hun SALK-rapport deden voorzitter Herman Daems en zijn experten voorstellen om op zowel korte als lange termijn 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren.
Daarnaast moet er ook een reeks randvoorwaarden ingevuld worden. De Vlaamse regering herneemt in haar SALK-uitvoeringsplan deze indeling.

Op korte termijn gaat het om de versnelde realisatie van projecten zoals Be-Mine, Terhills, de Thor-site en Closing the Circle (opruiming van het Remostort).

De langere termijn slaat op initiatieven zoals de creatie van onderzoekscentra en de uitbreiding van het onderwijsaanbod om de sectoren waarin Limburg nu al sterk staat (maakindustrie, logistiek, toerisme, ...) en sterk zou kunnen staan (zorg, ICT, biotech) te versterken. En om dit alles mogelijk te maken wordt ook een reeks randvoorwaarden ingevuld, zoals de ontsluiting van de provincie en 100 miljoen euro extra voor LRM.

© Concentra