De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

2014-04-01 SALK-project moet voedseloverschotten beter verdelen (HBVL)

dinsdag, 01 april 2014

Gezin gooit elk jaar 300,00 euro gezond voedsel weg

Brussel/Tongeren - Een gezin van vier personen gooit elk jaar voor 300,00 euro aan gezond voedsel in de vuilnisbak. Per persoon is dat tussen de 13 en de 23 kilo. “We gaan in Limburg een platform opzetten om voedseloverschotten in te zamelen en uit te delen aan wie dit nodig heeft”, zegt minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a).

We gooien gigantisch veel weg: in Vlaanderen alleen al maar liefst 94.000 tot 142.000 ton. Dat eten gooien we in onze afvalzak, in onze gft-container of geven we aan de kippen. Maar liefst 12 procent van wat we in onze afvalzak proppen is voedsel. Ook in onze gftcontainer zit tussen de 27 % en de 57 % eten. Per persoon gooien we zo 76,00 euro per jaar weg. Met al dat eten zouden we maar liefst 215.000 tot 325.000 mensen kunnen voeden. Van al het verpakte voedsel dat we weggooien, is 21 procent niet eens vervallen. Van de verpakte spullen die we weggooien, staat zuivel (22%) op één, gevolgd door vlees, vis, gevogelte (18 %), bereide gerechten (16 %) en desserts en snacks (15 %). Wereldwijd gaat zelfs maar liefst een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, verloren. De Vlaamse regering wil dit nu terugdringen en heeft hiervoor een engagementsverklaring ondertekend met de Boerenbond, Horeca Vlaanderen, en de federatie van de voedingsindustrie VBO.

Salk

In het kader van Salk - het plan dat Limburg er weer moet bovenop helpen na de Ford-sluiting - wordt er ook 465.000,00 euro vrijgemaakt om in Limburg de voedseloverschotten op te halen en te verdelen.

“We bieden aan sociale ondernemers de kans om dat werk op zich te nemen en jobs te scheppen”, zegt minister Lieten. “Zo zal de vzw Rimo (Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk) de verdeling coördineren. Het voedsel gaat zowel naar sociale restaurants en sociale kruideniers als vrijwilligersorganisaties en sociale diensten, die het dan verdelen onder mensen die het kunnen gebruiken. Rimo is al langer met gezonde voeding bezig. Ze stonden aan de wieg van de dorpsrestaurants en hebben ook al een proefproject rond voedseloverschotten met Sint-Vincentius en Delhaize begeleid. Ze krijgen nu geld om een businessmodel uit te werken.”

5.000 gratis lunches

Vandaag kunnen in hartje Brussel, op de Grasmarkt, tussen 12 en 14 uur 5.000 mensen gratis lunchen met voedseloverschotten die gisteren overal zijn opgehaald.

“Feeding the 5.000” is een project van Tristram Stuart, een Brit die met zijn verhaal over het schandaal van voedseloverschotten de wereld rondtrekt. Een van de koks die morgen meekoken is Mario Holtzem. Hij is gisteren in Tongeren op boerderij "De Krekel en de Mier" biologische aardperen gaan ophalen die niet meer verkocht geraakten omdat ze iets te rijp zijn. “Ik ga een stoofpot maken van aardperen met varkenshart. Hart is anders ook iets dat op de afvalberg terechtkomt”, zegt Holtzem.

© Concentra